top of page

Po stopách Harryho Pottera v Škótsku, Anglicku a v Amerike

Nedávno som bola na výlete v Universal Studios, kde som sa úplne preniesla do mojich detských snov o svete Harryho Pottera. Veľa z vás sa ma pýtalo, aký ten výlet vlastne bol, či sa mi tam páčilo a či to stálo zato. Ako už z predchádzajúceho článku viete, bola som z tohto miesta úplne unesená, a tak som sa rozhodla vám dať zopár tipov, kde všade vo svete sa môžete vybrať na výlet po stopách Harryho, ak máte radi filmy a knihy o Harrym Potterovi.

Rokfortská Stredná Škola Čarodejnícka v Hollywoode :)

1. Po stopách Harryho v Škótsku

V článku o Rowlingovej som spomínala (odkaz nájdete tu), že Škótsko je krajina, kde Harry Potter vznikol, a preto začnem tento článok práve miestami, kde sa dá ísť pozrieť po stopách Harryho Pottera práve tu.

V Edinburghu vznikol Harry Potter a z jeho atmosféry vám bude hneď jasné, že je to presne to pravé miesto na písanie kníh :)

Kaviareň "The Elephant House"

Toto je kaviareň v cenrte Edinburghu, kam chodila Rowlingová písať prvú knihu o Harrym Potterovi. Pokiaľ sa teda chcete ponoriť do príjemnej a tvorivej atmosféry, ktorá Rowlingovej pomáhala s písaním príbehov o Harrym, rozhodne by ste sa mali do tejto kaviarne ísť pozrieť. Ja sa do nej určite plánujem ísť budúci rok pozrieť, pretože ho budem celý tráviť práve v Škótsku a napriek tomu, že som v Edinburghu už bola veľakrát, nemala som ani najmenšie tušenie, že práve tu vznikol Harry Potter.

Source: https://www.innercitylets.com/local-guides/120259-the-elephant-house

Kaviareň "The Spoon"

Toto je druhá, menej známa kaviareň, kam Rowlingová tiež chodila písať Harryho. Povedala, že sa vždy snažila nájsť si stôl úplne v rohu, kde potom trávila dlhé hodiny a písala. V tejto kaviarni ju nechali sedieť bez toho, aby si každú hodinu musela objednávať novú šálku kávy a preto sa sem rada vracala :)

Source: https://edinburghcafeenthusiast.wordpress.com/2011/02/24/spoon-cafe-nicolson-street/

The Balmoral Hotel

V tomto hoteli v (prekvapivo tiež v Edinburghu) Rowlingová dopísala poslednú knihu Harryho Pottera. V tomto období sa starala o svoje dve malé deti a potrebovala kľud na písanie, takže sa utiahla do tohto krásneho historického hotela v centre Edinburghu a práve na tomto mieste dopísala Harry Potter a Dary Smrti. V tomto období už boli knihy o Harrym celosvetový fenomén, a tak musela všetko udržiavať v tajnosti a notebook si zamykala v trezore, aby neunikli žiadne časti poslednej knihy. Paradox je, že okolo tohto hotela som už prechádzala v Edinburghu veľakrát a nikdy ma ani vo sne nenapadlo, že je taký výnimočný :))

V pozadí, za konármi stromov je Balmoral Hotel, kde Rowlingová dokončila HP a Dary Smrti :)

(čo som samozrejme netušila, keď som náhodne minulý rok odfotila túto fotku)

Glenfinnan Viaduct

Tento kamenný most sa tiež nachádza v Škótsku a dostať sa k nemu sa najlepšie dá, keď si požičiate auto, ako som sa od jednej mojej kamarátky nedávno dozvedela. Je to most, ktorý sa vyskytuje tuším v piatich filmoch o Harrym a je podľa mňa okrem iného dokonale fotogenický.

Source: http://addictif-zine.com/plus-beaux-circuits-de-randonnee-ecosse/

Jacobite Steam Train (Jakobitský parný vlak)

Ak chcete pozdvihnúť váš fanúšikovský level ešte vyššie, priamo po moste Glenfinnan sa môžete vybrať na výlet historickým vlakom Jacobite Steam Train. Spiatočný lístok na tejto trase stojí okolo 50 libier a poveziete sa v nádhernom vlaku s parnou lokomotívou a môžete si počas cesty predstavovať, že sa veziete do Rokfortu. Samozrejme, po tomto moste chodia aj klasické moderné vlaky ale tento vlak je podľa mňa o tisíc percent lepší :))

Pokiaľ vám bude stačiť výhľad na Glenfinann Viaduct, rozhodne vám odporúčam ísť tam v čase, kedy tadiaľ prechádza tento vlak a tým pádom sa vám podarí spraviť si jednu z ikonických fotiek v zozname každého bláznivého fanúšika HP. Všetky informácie o časoch a lístkoch na vlak nájdete na tejto stránke.

Hrady v Škótsku- Edinburgh, Alnwick

Ak si spomínate, Rowlingová napísala Harryho Pottera práve v Edinburghu (odkaz na článok o vzniku Harry Pottera nájdete tu), kde je z mnohých častí mesta vidieť Edinburgh Castle, na ktorý sa často pozerala z kaviarní aj sama spisovateľka.

Edinburgh Castle na kopci :) presne ako Rokfort

Okrem tohto hradu sa môžete ísť pozrieť v Škótsku aj napríklad na Alnwick Castle, na ktorom sa natáčali exteriérové scény do filmov a z ktorého je napríklad známa scéna z hodiny lietania v prvom filme.

Samozrejme, na internete určite nájdete aj ďalšie hrady, zámky a iné lokality v Anglicku, kde sa natáčalo pár ďalších exteriérových scén do filmov ale tie mi prídu oveľa širšie známe, takže som ich do môjho článku nezakomponovala (napríklad Oxford ak by vás to predsa len zaujímalo).

St Andrews a červené plášte

V tomto článku samozrejme nemôžem nespomenúť moje milované St Andrews, pretože niektoré budovy internátov a univerzity tu pripomínajú Rokfort. Okrem budov je tu veľmi veľa starých tradícií a histórie, ktorá pripomína tú rokfortskú. Pokiaľ by ste sa sem vybrali na výlet, určite vám odporúčam ísť sem v nedeľu. Je to totiž deň, kedy sa v St Andrews pravidelne koná takzvaná "pier walk", alebo prechádzka na mólo. Na túto prechádzku chodia študenti oblečení v červených plášťoch, ktoré pripomínajú habity z Harryho Pottera a je to jedna z mála udalostí, kde si ľudia môžu niečo takéto v pohode obliecť a chodiť tak po meste :)

Jedna z prechádzok po móle v červených plášťoch

2. Po stopách Harryho v Londýne

Stanica King's Cross

Toto je jedno z najznámejších miest v Londýne, ktoré je spojené s Harrym Potterom. Určite ste aj vy už videli fotku niektorého vášho kamaráta odfoteného ako prechádza s vozíkom na kufre cez stenu na nástupište 9 a ¾. Okrem fotky je na King's Cross aj obchod, ktorý sa volá "9 ¾" a kde predávajú rôzne veci z filmov Harry Potter. Na tejto stanici sa odohráva aj jedna zo záverečných scén v poslednej knihe/filme, ktorá sa Harrymu sníva a kde sa rozpráva s Dumbledorom, takže určite neurobíte krok vedľa, keď sa sem vyberiete na výlet.

Source: https://www.pinterest.co.uk/pin/445645325600673709/

Warner Bros. Studio Tour

Pokiaľ budete v Londýne, určite sa vám oplatí ísť na výlet do WB Studios, pretože toto sú štúdiá, kde natočili kompletne všetky Harry Potter filmy. Nájdete tu veľmi veľa kostýmov, dekorácií a vecí, ktoré boli priamo použité vo filmoch. Je tam postavená napríklad veľká sieň z Rokfortu, Šikmá ulička, a naozaj veľa ďalších lokalít z filmov.

Bonusom je, že sa tam môžete odfotiť ako lietate na metle pred zeleným plátnom a dostanete fotku kde vyzeráte, že skutočne lietate na metle.

Majú tam takisto Nástupište 9 a ¾, Privátnu cestu s domom Dursleyovcov, model Rokfortu, Dumbledorovu pracovňu a obchod s rôznymi vecami z HP filmov.

Source: http://georgianhousehotel.co.uk/harry-potter-warner-bros-studio-tour/

Zistila som, že lístky sem sú podstatne lacnejšie ako do Universal Studios, a že si ich musíte kúpiť vopred (informácie nájdete tu). Novinkou je, že WB Studio má aj špeciálne výstavy, ktoré sa počas roka menia. Napríklad teraz oslavujú desiate výročie od trojčarodejníckeho turnaja a do expozície priniesli aj ohnivú čašu a ďalšie veci z štvrtého filmu.

Takisto som sa dozvedela, že pokiaľ sa sem na výlet vyberiete v období Vianoc, všetko je vyzdobené a veľká sieň je prerobená na vianočný ples "Yule Ball", ktorý bol tiež v štvrtom filme. Na Halloween je zase všetko tematicky vyzdobené tekvicami a pavúkmi a pripomína Halloween z prvého filmu.

Na stránke WB Studio nájdete všetky informácie a odporúčam vám sledovať aj ich instagram @wbtourlondon, kde dávajú nádheré fotky a rozhodne vás to naláka naplánovať si výlet do Londýna :)

Napríklad budúci Halloween majú tvorcovia nachystanú špeciálnu výstavu o temnej mágii a smrťožrútoch (informácie o jednotlivých expozíciách nájdete tu). Vďaka týmto všetkým detailom sa preto nemusíte báť, že výlet bude ako obyčajný výlet do múzea, a zároveň si tu budete môcť kúpiť aj ďatelinové pivo rovnako ako v Amerike :)

3. Po stopách Harryho v Amerike

Wizarding World of Harry Potter, Hollywood

Detaily o celom mojom zážitku z Hollywoodu máte spracované v tomto článku. Zároveň som nedávno napísala aj "bonusový" článok, ktorý sa venuje obchodom vo Svete Harry Potter a nájdete tam aj pár nových detailov, na ktoré som si neskôr spomenula (odkaz na tento článok nájdete tu).

Vstup do dedinky Rokville v Hollywoode

Wizarding World of Harry Potter, Orlando

V tomto článku vám ale chcem povedať, že existuje ešte druhý svet Harry Potter a zistila som, že je ešte lepší ako ten, v ktorom som bola ja v Los Angeles (čo už človek narobí :) ). Originálny Svet HP (prvý na svete) sa nachádza na Floride v Orlande a je zložený z dvoch prepojených zábavných parkov.

Video z Orlanda :)

Nájdete tu všetky miesta, o ktorých som písala v článku o Hollywoodskom svete. Okrem toho je tu aj Rokfortský expres, ktorý vás prevezie z Rokfortu a Rokville do Šikmej uličky v Londýne. V Šikmej uličke je nespočetné množstvo ďalších obchodov, ako napríklad obchod dvojičiek Weasleyovcov a dokonca je tu aj predajňa prútikov Gregorovič (plus samozrejme Ollivanderova predajňa), pretože to bol ďalší výrobca prútikov, ktorý sa v knihách spomínal. Ak si dobre pamätám, Gregorovič kedysi vlastnil bazový prútik, ktorý neskôr patril Dumbledorovi, a ktorý bol v knihách aj filmoch veľmi dôležitý.

Šikmá ulička v Orlande pre mňa získava bonusový bod za to, že s interaktívnym prútikom môžete vyčarovať chrliaci oheň z draka, ktorý tróni na streche Gringottbanky :))

Source: https://www.peanutblossom.com/blog/harry-potter-universal-studios/

Jednou z dodatočných atrakcií v Orlande je Gringottbanka, kde si môžete napríklad vymeniť muklovské peniaze za "čarodejnícke peniaze" a s nimi môžete nakupovať v Šikmej uličke. Takisto sa tu nachádza ďalšia 3D atrakcia (viac informácií a fotiek nájdete tu), ktorá je podobná časti, keď sa Harry vyberie do trezoru Bellatrix Lestrangeovej v poslednej časti. Toto by mala byť úplne najlepšia atrakcia, počas ktorej sa veziete v jednom z vozíkov, ktoré slúžia ako preprava do trezorov v podzemí Gringottbanky.

V Orlande je aj veľa ďalších atrakcií (vonku nájdete aj druhú "dračiu" húsenkovú dráhu), a napríklad jedlo si tam môžete dať aj v "ozajstnom" v Deravom kotlíku (info tu). V Šikmej uličke si môžete pozrieť aj bábkové divadlo, kde herci hrajú príbeh o Troch Bratoch a daroch smrti (info tu).

...a ešte jedna fotka Edinburgh Castle na záver :)

Ako vidíte, na svete je veľa miest, kde sa dá vybrať po stopách Harryho Pottera a každému z vás, kto má rád Harryho prajem, aby ste sa niekedy dostali aspoň na jedno z týchto miest :)

Myslím, že kamkoľvek sa vyberiete, užijete si to rovnako, ako keby ste boli malí, pretože tieto miesta vás zaručene pohltia do vášho detského sveta a spomienok na to, keď ste čítali Harryho a čakali postupne na jednotlivé diely :)

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page