top of page

Návšteva Sveta Harry Potter v Universal Studios v Hollywoode

Zdravím všetkých filmových aj nefilmových fanúšikov! :)

Vo štvrtok, 22. marca som sa vybrala na výlet do Universal Studios v Hollywoode, čo bol asi najupršanejší deň, aký si dokážete predstaviť.

Ráno som mala pocit, že z výletu nič nebude, lebo predsa keď vonku leje, nedá sa v zábavnom parku nič robiť.

Našťastie som sa mýlila!

Konečne doma! :)

Všetko som mala dopredu naštudované (to som celá ja), a tak sme spolu s kamarátkou vyrazili skoro ráno, lebo všetky odporúčania na internete vraveli, že do Universal Studios je treba ísť najlepšie ešte pred otvorením, a postaviť sa čo najskôr do rady.

Toto bolo síce v pláne, ale náš Uber šofér mal na vec očividne úplne iný pohľad. Keďže sme išli službou Uber Pool, po ceste sme ešte naložili jedného pasažiera, čo bolo dievča, ktoré malo namierené do Beverly Hills. Takže sme mali "malú" zachádzku a autom sme išli po šialených serpentínach asi o pol hodinu naviac.

Našťastie sme sa ale nakoniec predsa len dostali do Universal Studios, a keďže fakt hrozne pršalo, nemuseli sme ani stáť v rade, a hneď sme sa dostali cez bezpečnostnú prehliadku dovnútra.

Poznatok číslo 1: Aj keď sa môže zdať, že dážď je najhoršia vec aká sa vám v takýto deň môže stať, nakoniec to bola asi tá najlepšia vec! :)

Keď sme už konečne prišli dovnútra, moja prvá vysnívaná zastávka bola (ako vám je asi úplne jasné z predchádzajúceho článku) Svet Harry Potter (teda: Wizarding World of Harry Potter)!

Dedinka Rokville

Toto miesto bolo fakt ako z iného sveta. Pre tých, ktorí nie sú totálne blázniví HP fanúšikovia a nemajú prehľad čo tento Svet HP je, tu je vysvetlenie: Tento svet je jedno z dvoch miest, kde sa môžete preniesť do kníh a filmov o Harrym Potterovi. Druhý takýto svet je na Floride v Orlande (tiež v Universal Sudios zábavnom parku). Potom existuje ešte "Warner Brothers Studio" v Londýne, kde sa tiež dá ísť pozrieť, ale toto je skôr múzeum vecí, ktoré boli reálne použité vo filmoch.

Narozdiel od WB Studio, Svety Harryho Pottera v Amerike sú oveľa viac interaktívne a všetko si tam môžete vyskúšať "na vlastnej koži".

Zážitok v Obchode s prútikmi "U Ollivandera"

Toto bola naša prvá zastávka. Tento obchod nie je len "obyčajný obchod s prútikmi", ale keď vojdete do prvej miestnosti (keď vystojíte radu vonku, ktorá bola našťastie v upršaných podmienkach iba na päť minút), dostanete sa do priestoru, kde je "ozajstný pán Ollivander".

Výklady obchodov boli premyslené do posledného detailu

Čaká vás asi 10-minútové predstavenie. Dovnútra sa ide po skupinke zhruba dvadsiatich ľudí a Pán Ollivander vyberie jedného človeka z tejto skupiny a tomu bude vyberať prútik "v priamom prenose". Vo vnútri vás ešte poprosia, aby ste si vypli blesk a všetky zvonenia na vašich muklovských zariadeniach a divadlo sa môže začať! Proces je presne rovnaký ako v prvom filme, keď si Harry kupuje prútik v Šikmej uličke.

Neviem, či je môj opis dostatočný, ale tento zážitok naozaj stál zato a hudba v pozadí aj jednotlivé efekty boli neskutočne načasované a prepracované do posledného detailu.

Po tomto predstavení sme sa presunuli do druhej miestnosti, ktorá bola klasický obchod, kde sa dali kúpiť všetky možné prútiky, zabalené a poukladané v policiach presne tak, ako ste videli vo filme.

U Ollivandera mali na výber prútiky ktoré boli presné repliky z filmu, ale aj takzvané interaktívne prútiky. Ja som si kúpila (keďže som nemohla odolať) prútik Albusa Dumbledora, čiže bazový prútik. Chápem, že táto voľba bola totálne mainstream-ová, ale čo už. Bol dokonalý, a ja som ho musela mať! :)

Čo sú to tie interaktívne prútiky?

Tu sa presúvame k ďalšej atrakcii, ktorú do Svetov HP zaradili len nedávno, ako som sa predtým dočítala na internete, a to k interaktívnym prútikom.

Celé kúzlo tejto atrakcie spočíva v tom, že keď si kúpite takýto prútik, po celom Svete HP sú rozmiestnené stanovištia, kde sa s takýmto prútikom dá "čarovať".

Ku každému interaktívnemu prútiku aj dostanete mapu, ktorá pripomína Záškodnícku Mapu z kníh, a vďaka tejto mape sa dozviete kde tieto stanovištia sú. Každé stanovište je tiež označené zlatou kockou v dlažbe, kde je ukázané, akým smerom sa máte postaviť, a aký pohyb a aké kúzlo máte vysloviť aby prútik fungoval.

Takéto miesta sú napríklad niektoré výklady obchodov, a keď sa vám kúzlo podarí, začne sa niečo hýbať, alebo nejaká vec začne hrať, a podobne. Napríklad mne sa podarilo aby začal bublať kotlík s elixírom, zasvietiť svetlo, alebo spustiť malú zvonkohru v jednom z výkladov. Fakt musím uznať, že to boli práve tieto drobnosti, ktoré z celého dňa urobili nezabudnuteľný zážitok :)

Čo sa ešte nachádza v dedinke Rokville?

Po prútikoch sa môžeme presunúť na zvyšné obchody v Rokville. Nájdete tu naozaj všetko, po čom fanúšikovia HP túžia. Je tu Zonkov Obchod, kde kúpite napríklad predlžovacie uši alebo slávne "vracačky" dvojičiek Weaslyovcov.

Medové Labky majú na výber sladkosti ako Fazuľky Každej Chuti, Čkoládové Žabky, ale aj obľúbený Dumbledorov Citrónový Drops.

V Medových Labkách :)

Všetko je spravené úplne podľa filmov a nič nie je oklamané alebo nekvalitné. Na všetkom si dali výrobcovia a architekti záležať, takže naozaj nebudete ľutovať.

Okrem týchto obchodov v Rokville nájdete aj obchody s habitmi a vecami na metlobal, ale aj Soviu Poštu, kde si môžete kúpiť známky a pohľadnice, ktoré vám orazítkujú razítkom Rokville.

V "Obchode školníka Filcha" majú super veci ako napríklad Príšernú Knihu Príšer, alebo Triediaci Klobúk, ktorý vám predavači nasadia na hlavu, a ten vás zaradí do jednej zo štyroch fakúlt. Nerada to priznávam, ale mňa klobúk zaradil do Slizolinu. Pravudpovediac, nie som z toho nadšená, ale čo narobím :)

Aby som nezabudla, samozrejme všetci predavači vo Svete HP majú kostýmy z Harryho Pottera a sú neskutočne milí a ochotní. Všetci zriadenci parku, ktorí boli vonku mali tiež kostýmy a pomáhali vám zorientovať sa keď ste niečo nevedeli nájsť, alebo keď vám nešlo čarovať s vašim novým prútikom.

Medové Labky

Čo sa týka detailov, bolo neskutočné, že ešte aj toalety boli presne ako z filmu, a dokonca tam hrala tá časť z filmu, kde rozpráva Umrnčaná Myrta (fakt som neverila vlastným ušiam).

Smer Rokfort!

Z Rokvillu sme sa presunuli na Rokfort. Viem že to znie dosť bláznivo, ale v ten deň to bola realita :)

Keď sme vošli do Rokfortu, dostali sme sa na hlavnú atrakciu ktorá sa volá Harryho Zakázané Dobrodružstvo (teda: Harry's Forbidden Journey).

Cestou na túto atrakciu sme prechádzali rôznymi časťami hradu, a keď je v Universal veľa ľudí, tak tieto miestnosti sú zaplnené ľuďmi a spestrujú im čakanie. Toto našťastie nebol náš problém, a tak sme si všetko mohli v kľude pozrieť, ale neboli sme pri tom unudené čakaním, ktoré sa v bežné neupršané dni vraj vie vyšplhať aj na dve až tri hodiny.

V hrade boli tieto časti:

Najskôr sme prešli cez vonkajšiu časť ktorá vyzerala ako skleníky na Herbológiu, a potom sme sa už dostali do vnútornej časti. Všetko bolo v takom pološere, čo znamená že toto sa fakt nedalo zdokumentovať na mobil.

Prvé boli tajné schody do Dumbledorovej pracovne a potom nasledovala už samotná Dumbledorova pracovňa, kde boli všetky možné predmety z filmu ako napríklad Mysľomysa. V pracovni bol aj sám Dumbledore, alebo skôr jeho 3D model, ktorý rozprával. Potom sme prešli cez chodbu, na ktorej bolo Zrkadlo z Erisedu, obraz Tučnej Panej, alebo vitráž ktorú ste mohli vidieť vo filme HP a Ohnivá Čaša (áno, viem, som šialený detailista, ale tak aspoň viete presne, čo môžete od návštevy sveta HP očakávať).

Za týmto bola miestnosť ktorá bola spolovice trieda v Rokforte a spolovice klubovňa Chrabromilu. Samozrejme, všade hrala hudba z HP, na stenách viseli obrazy, ktoré sa hýbali a rozprávali. V klubovni bol tiež 3D model Harryho, Rona a Hermiony, ktorí sa medzi sebou rozprávali.

Potom sme sa konečne dostali k hlavnej atrakcii v hrade, ktorou bolo Harryho Zakázané Dobrodružstvo. Celé toto dobrodružstvo začínalo v miestnosti, ktorá vyzerala ako Núdzová Miestnosť (z HP a Fénixov Rád, presne ako vo filme, keď študenti potrebovali miestnosť pre Dumbledorovu Armádu).

Táto "dráha" bola niečo, čo je najťažšie opísať slovami. Predstavte si štvorsedačku na kolotoči, kde vás zapásajú do popruhov a veziete sa smerom do tmy. Nemáte 3D okuliare, napriek tomu je zážitok minimálne ako v 5D kine.

Celé kúzlo spočíva v tom, že v Universal Studios majú takzvané 360-stupňové 3D obrazovky, čiže keď sa začnete hýbať, dostanete sa k takejto obrazovke a nevidíte kde začína a končí, čo vytvorí dojem že, ste v príbehu úplne ponorení.

Celé toto dobrodružstvo, bola kombinácia viacerích takýchto obrazoviek plus reálnych hýbajúcich sa rekvizít, ako sú napríklad Dementori, Zúrivá Vŕba, Pavúky zo Zakázaného Lesa alebo Tajomná Komnata.

Máte pocit, že letíte na metle a zážitok je neopísateľný. Moja kamarátka nikdy nevidela ani jeden HP film ani nečítala ani jednu knihu, a napriek tomu chcela ísť na túto atrakciu dvakrát.

Let na Hippogrifovi

Ak ešte vládzete čítať, presúvame sa na atrakciu číslo neviemkoľko, ktorá sa volá Let na Hippogrifovi. Táto atrakcia bola klasická "húsenková dráha", vonku, na dennom svetle, a išli sme ňou napríklad okolo Hagridovej Chatrče a jeho lietajúcej motorky.

V najvyššom bode bol super výhľad na Rokfort, a napriek tomu že trochu mrholilo, sme si ju takisto zopakovali dvakrát.

Po všetkých týchto bláznivostiach sme zakotvili U Troch Metiel, v hostinci v Rokville, čo samozrejme všetci fanúšikovia presne vedia :)

U Troch Metiel na obede :)

Tu podávali napríklad Fish and Chips (ktoré sme si dali my), ale aj rôzne druhy mäsa so zemiakmi, a samozrejme, keďže sme v Amerike, nemali by problém s menu ani vegetariáni a vegáni.

Čomu sa rozhodne nedalo odolať bolo ďatelinové pivo, ktoré po anglicky volajú Butterbear, čiže niečo ako "Maslový Ležiak", ak by sme chceli byť doslovní.

Ďatelinové pivo a najkrajší obchod v Rokville :)

Jedlo bolo super, a nato že sme boli v zábavnom parku až príjemne prekvapivo super. Povedzme si na rovinu, kedy naposledy ste mali gurmánsky zážitok na kolotočoch alebo v takej Tatralandii? :)

Myslím, že zo Sveta Harry Potter, sú toto všetky moje postrehy, ktoré sa mi podarilo spracovať do mojej dlhodobej pamäte za tých niekoľko hodín, ktoré sme v tomto svete strávili.

Pri Rokfortskom Exprese :)

Zážitok to bol naozaj neopísateľný a kedykoľvek by som sa tam znova vrátila. Musím dodať, že rozhodne nie som blázon do kolotočov a predtým ako sme tam išli, som si nevedela poriadne predstaviť, aký úžasný zážitok takýto deň môže byť.

Či ste alebo nie ste fanúšikovia HP alebo zábavných parkov, rozhodne návštevu Universal Studios v Hollywoode odporúčam.

Ak by ste chceli pokračovanie tohto článku, ktoré by bolo o zvyšných atrakciách v Universal Studios, napíšte mi to do komentára.

Chápem, že nie každý má možnosť sa sem ísť pozrieť, a preto vám to chcem aspoň takto sprostredkovať.

Dúfam, že ste sa spolu so mnou aspoň na chvíľu preniesli do kúzelného sveta Harry Potter, a že tento článok nebol svojou dĺžkou príliš zničujúci :)

Všetko čo sa dalo, som zdokumentovala na mojom Instagrame, takže ak sa vám nechce čítať, kľudne sa presuňte tam a pozrite si Instastories highlights :)

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page