top of page

Ako Rowlingová vytvorila Harryho Pottera?

Vidím, že veľa vás je tiež bláznivými fanúšikmi sveta Harry Potter, ktorý sa podarilo J. K. Rowlingovej tak dokonale vytvoriť. V tomto článku som pre vás zozbierala pár detailov o tom, ako vznikal celý proces písania kníh o Harrym Potterovi, a čím boli niektoré miesta a postavy v knihách (aj filmoch) inšpirované.

Rokfortský expres vznikol preto, že Rowlingová najradšej cestovala vlakom :)

Ako vznikol nápad napísať knihy o Harrym Potterovi?

J. K. Rowlingovú napadla táto myšlienka vo vlaku na ceste z Manchestru do Londýna. Vlak mal vraj skoro 4-hodinové meškanie a Rowlingovej zrazu v hlave skrsla myšlienka, že napíše knihu o chlapcovi - Harrym, ktorému zomreli rodičia a nevie, že existuje čarodejnícky svet, kde je veľmi slávny. Rowlingová hovorila, že jej zrazu v hlave začalo prúdiť obrovské množstvo myšlienok o Harrym a o Rokforte ale nemala pri sebe žiadne pero ani papier, aby si ich mohla zaznamenať. Celú cestu však premýšľala nad rôznymi detailami a dejom príbehu, a potom sa pustila do písania.

Rozhovor s Oprah Winfrey :)

Koľko trvalo, kým Rowlingová napísala prvú knihu?

Tento proces vraj trval 5 rokov. Rowlingová v tomto čase vychovávala svoju malú dcéru a brávala ju v kočíku na prechádzky po Edinburghu. Keď jej dcéra zaspala, rýchlo vošla do najbližšej kaviarne a tam postupne písala prvý príbeh o Harrym.

Čo sa stalo, keď Rowlingová dopísala prvú knihu?

Keď Rowlingová písala Harryho Pottera, všetci ju varovali, nech od toho nič nečaká, pretože detské knihy sa dobre nepredávajú. Kópie prvej knihy rozposlala do 12 vydavateľstiev v Spojenom Kráľovstve a všetci ju odmietli. Nakoniec sa trináste vydavateľstvo (Bloomsbury) rozhodlo, že jej knihu predsa len vydá. Toto bol Rowlingovej najväčší sen- mať vlastnú knihu, ktorú uvidí reálne v kníhkupectvách. Nikdy by ju však nebolo nenapadlo, že sa z jej kníh stane taký fenomén a z nej sa stane najbohatšia spisovateľka na svete.

Pôvodné vydanie HP kníh od vydavateľstva Bloomsbury

Source: http://web.uvic.ca/~rileymclean/Final%20Project/left-sidebar.html#

Čím boli inšpirované niektoré detaily v knihách?

1. Rokfort

Hrad Rokfort je situovaný do Škótska a Rowlingová sa vraj inšpirovala napríklad hradom v Edinburghu, pretože z kaviarní, kde Harryho písala sa dívala z okna práve na tento hrad.

Rowlingová písala knihy v Škótsku a toto prostredie ju inšpirovalo

2. Stanica King's Cross

Na tejto vlakovej stanici sa spoznali Rowlingovej rodičia, čo malo pre spisovateľku veľký význam a preto sa rozhodla, že vlak do Rokfortu bude odchádzať práve z tejto stanice. Vlaky má vraj veľmi rada a aj kvôli tomu študenti do Rokfortu chodia vlakom a nie iným dopravným prostriedkom. A samozrejme, k vlaku sa viaže aj jej pôvodný nápad začať písať knihy o Harrym, o ktorom som už hovorila.

3. Lietajúce auto "Ford Anglia"

Ak si dobre spomínate, toto auto patrilo pánovi Weaslymu. Rowlingová v jednom rozhovore prezradila, že presne toto auto kedysi patrilo jej najlepšiemu kamarátovi zo strednej školy. Vraj to bol poriadny "rebel" a bol prvý, kto mal na ich strednej vodičák a kto si kúpil auto. Spolu s ním chodila Rowlingová na všelijaké výlety po okolí práve v starom aute Ford Anglia, a preto použila v knihe toto auto.

Source: https://www.her.ie/motors/famous-cars-of-the-big-screen-flying-ford-anglia-from-harry-potter-202982

4. Harry Potter

Postava Harryho je sčasti inšpirovaná samotnou Rowlingovou, ktorej zomrela mama, keď písala prvú knihu. Tak ako Harry, aj ona sa cítila osamelá a túžila po rodine, ktorú bohužiaľ nemala. Po smrti jej mamy jej síce ostal otec ale toho sa vraj vždy bála a dokonca spomínala v rozhovoroch, že s ním nie je v absolútne žiadnom kontakte už niekoľko rokov.

Rozhovor Rowlingovej s Danielom Radcliffom o postave Harryho Pottera

5. Ron Weasely

Postava Rona je inšpirovaná Rowlingovej najlepším kamarátom s ktorým trávila v mladosti najviac času, a ktorému venovala aj jednu z kníh (tuším HP a Tajomná Komnata).

6. Hermiona Grangerová

Hermiona je jedna z Rowlingovej najobľúbenejších postáv, ktorá bola inšpirovaná ňou samotnou. Autorka si detstve si rada čítala a vraj sa stále učila a všetko v škole zvládala perfektne ako Hermiona. Táto postava sa jej písala s ľahkosťou a najradšej mala písanie dialógov medzi jednotlivými postavami.

Rowlingová chcela byť spisovateľkou odmalička

7. Dementori

Postavy dementorov vymyslela Rowlingová v období, keď sama trpela depresiou a mala pocit, že z jej života zmizlo všetko šťastie. Podľa rozhovorov toto obdobie prežívala keď sa rozviedla so svojim prvým mužom a s malou dcérou odišla žiť do Edinburghu. Nemala na nič peniaze, žila iba z podpory a v tom období jej aj zomrela mama. Všetky tieto pocity osamelosti, straty rodičov a smútku sú obsiahnuté práve v postavách dementorov.

8. Zrkadlo z Erisedu

Toto zrkadlo, v ktorom vidí Harry svojich rodičov zakomponovala Rowlingová do prvého dielu, pretože aj ona sama túžila ešte raz vidieť svoju mamu a porozprávať sa s ňou. V jednom rozhovore povedala, že v živote najviac ľutuje, že sa so svojou mamou nerozprávala dlhšie keď s ňou telefonovala naposledy.

9. Postavy Hagrida, Dumbledora a Siriusa

Tieto postavy sú ukážkou silných otcovských vzorov, pretože Rowlingová sama túžila po otcovi, ktorý by sa podobal jednej z týchto troch postáv. Harrymu preto v knihách "dopriala" všetkých týchto úžasných hrdinov, ktorí mu vo všetkom pomáhali a boli pri ňom keď sa cítil osamelo.

Ako mal vyzerať koniec siedmej časti?

Rowlingová mala záverečnú kapitolu pre poslednú časť napísanú už v čase, keď písala prvú knihu. Od začiatku vraj vedela, že v poslednej knihe sa bude odohrávať bitka medzi Voldemortom a Harrym, a že tam bude scéna, kde bude Hagrid niesť Harryho na rukách. Vedela, že kniha skončí "happy endom" aj keď vraj neskôr uvažovala aj o tom, že Harry na konci poslednej knihy zomrie. Nakoniec sa ale rozhodla, že to neurobí a nechala ho prežiť. Rowlingová takisto od začiatku vedela, že Snape bude nakoniec "dobrý". Túto informáciu vraj prezradila aj hercovi Alanovi Rickmanovi, ktorý sa jej pýtal na charakteristiku jeho postavy, a ktorý to potom nemohol nikomu prezradiť.

Rowlingová sa rozhodla každému Harryho roku na Rokforte venovať jednu knihu

Aké malo byť posledné slovo v knihe Harry Potter a Dary Smrti?

Posledné slovo v záverečnej knihe malo byť "jazva" ale nakoniec poslednú vetu Rowlingová prepísala na "All was well", teda "všetko bolo v poriadku". To bol jej cieľ. Chcela Harrymu po všetkej tej traume dopriať pokojný rodinný život, po ktorom Harry celý život túžil práve preto, že nemal rodinu. Tu sa samozrejme znova prelína túžba samotnej Rowlingovej po takomto istom živote, čo sa jej nakoniec aj podarilo.

Ako je možné, že Harry Potter je tak detailne prepracovaný?

Rowlingová má celý tento imaginárny svet v hlave a dokáže odpovedať na všetky otázky fanúšikov o ktoromkoľvek detaile. Do kníh samozrejme nemohla dať každú jednu informáciu, ktorá ju napadla. V rozhovore ale ukazovala aj svoje poznámky a napríklad už pri písaní prvej knihy si vytvorila zoznam všetkých prvákov z ročníka, do ktorého nastúpil Harry. Ku každému študentovi mala napísané aj poznámky do akej fakulty je zaradený a či sú jeho rodičia čarodejníci alebo muklovia, čo malo neskôr význam pri písaní pokračovaní. Rowlingová mala takisto vypracovaný zoznam všetkých učebníc, ktoré Harry potreboval v prvom ročníku a medzi nimi bola aj učebnica Fantastické Tvory a ich Výskyt, ktorej autorom bol Newt Scamander a o ktorom teraz vznikajú samostatné filmy.

Ak by vás zaujímali ďalšie rozhovory s Rowlingovou, z ktorých som čerpala všetky informácie, nájdete ich tu:

Obidva dokumenty sú super spracované, takže vám ich odporúčam :)

Ako vždy, dúfam, že sa vám aj tento článok páčil, a že ste sa dozvedeli novinky, o ktorých ste doteraz nevedeli. Pamätám si, že keď som čítala knihy o Harrym, netušila som nič o Rowlingovej, okrem toho, že je z Anglicka, takže sama som z týchto informácií prekvapená a je super, že teraz som sa k nim konečne dopátrala a mohla som o nich napísať :))

A ak ste ešte nečítali predchádzajúce články o Harry Potterovi na mojom blogu, tak odkaz na článok o výlete do Sveta Harry Potter v Hollywoode nájdete tu a podrobý popis obchodov a mojich nákupov v tomto svete nájdete tu.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page