top of page

Praha, časť štvrtá: Keď vám mešká vlak

Ak sa do Prahy rozhodnete ísť vlakom, držím vám palce. V poslednej dobe tie vlaky totiž nejako príliš často búrajú a vykoľajujú sa. Napriek tomu ja do Prahy chodím vždy vlakom, pretože je to jediný ako-tak pohodlný spôsob dopravy, pri ktorom sa dá pracovať na počítači, jesť, občas sa postaviť, prejsť sa po vlaku a čítať si. Autom som išla do Prahy nedávno, a teda diaľnica medzi Brnom a Prahou je v takej rekonštrukcii, že cesta autom trvala rovnako dlho ako vlakom, ak nie dlhšie. Pred koronou boli ale vlaky Praha-Púchov veľmi spoľahlivé a málokedy meškali. Verme teda, že vlaky zase začnú chodiť trochu lepšie a bezpečnejšie. Či už sa rozhodnete ísť vlakom alebo autom (alebo lietadlom), v okolí pražskej Hlavnej Stanice je veľa parádnych miest, na ktoré vás v tomto článku zoberiem.

Jindřišská ulica s Prašnou bránou

Začneme samotnou Hlavnou Stanicou, ktorá možno na prvý pohľad nie je moc pekná, ale keď budete smerovať k vlakovým nástupištiam, určite zdvihnite hlavu a pozrite sa hore. Uvidíte totiž krásnu starú časť stanice s nádherným stropom. Ak máte čas, na hornom poschodí je aj pekná historická kaviareň - Fantova Kavárna, do ktorej môžete skočiť a razom sa ocitnúť na úplne inej stanici.

Na Hlaváku zdvihnite hlavu hore :) (natáčala sa tu aj ikonická scéna zo seriálu Prvá Republika)

Keď opustíte hlavnú stanicu, ocitnete sa v dosť škareých Vrchlického sadov, v ktorých sídli veľa bezdomovcov a toto miesto je jedno z tých ošarpanejších v Prahe.

Mapa okolia stanice - všetky zastávky sú označené červenými hviezdičkami :)

Keď ale prejdete kúsok ďalej, na ulicu Politických Väzňov, nájdete na nej (nielen) moju obľúbenú reštauráciu a mäsiarstvo Kantýna. Toto miesto je vyslovený chrám milovníkov mäsa a piva. Proste, česká klasika, ale štýlová. Keď vojdete dovnútra, najskôr vám podajú do ruky papier, na ktorý vám bude obsluha zapisovať, čo ste zjedli a vypili. Potom sa dostanete do miestnosti číslo jeden, ktorá je podľa mňa veľmi dizajnová. V strede je totiž obrovský mramorový stôl, pri ktorom si môžete dať pivo “nastojáka“. Nad stolom je veľmi zaujímavý moderný luster.

Chrám jedla - Kantýna

Naľavo je kuchyňa, kde si pôjdete vybrať, na čo máte chuť a kuchári vám naložia všetko, čo budete chcieť, v množstve ktoré si vyberiete (porciu vám ho odvážia a zaplatíte podľa množstva). Ja odporúčam roastbeef, zemiakovú kašu a varenú zeleninu. A chlieb. Určite nezabudnite na chlieb! Ten je totiž neobmedzený a vynikajúci.

Napravo je potom výčap, a tam si môžete dať samozrejme pivo. Malé, veľké alebo šnyt.

Sem musíte ísť! Buď na pivo, alebo na jedlo, alebo aspoň na architektúru a dizajn ak nemáte radi ani pivo ani mäso :)

Potom nasleduje miestnosť číslo dva, kde sú už samotné stoly. Ak nemáte chuť na veľké jedlo, srále si môžete dať v Kantýne niečo extra dobré, a to buď carpaccio alebo tatarák (absolútne vynikajúce). Ku všetkému opäť berte chlieb. A možno vedľa vás bude sedieť nejaký herec a pochutnávať si na rovnakom jedle. To sa totiž v Kantýne bežne stáva :)

Pripravte si žalúdky, toto bude náročné

Z Kantýny sa presunieme ďalej, a hneď na tej istej ulici natrafíte na teniskové kráľovstvo, obchod Queens. Ak máte slabosť pre tenisky, určite tam choďte. Kúsok odtiaľ cez ulicu je ďalší super obchod FreshLabels, kde nájdete naozaj krásne a štýlové ruksaky, oblečenie, obaly na počítače, a tak ďalej.

Ak sa chcete trochu schladiť od tepla, nakuknite do budovy Českej pošty. Nemusíte posielať nič, len tam vojdite a uvidíte naozaj krásnu architektúru, ktorá sa na pošte len tak nevidí.

Budova pošty

Rýchle jedlo si potom môžete dať v hlavnej pobočke vietnamského bistra Bahn Mi Ba. O tom, čo si tam môžete objednať som písala vo svojom minulom článku. Keby vás nezaujalo ani jedlo v Kantýne ani v Bahn Mi, choďte do Červeného jeleňa, ktorý je neďaleko. Ak chcete malé jedlo, zastavte sa v Špejli.

Určite pri tom neprehliadnite Prašnú bránu, a ak máte radi nákupy, tak môžete sa ísť pozrieť na Příkopy.

Kantýna (pretože fotiek nie je nikdy dosť)

Keď sa presunieme ďalej, smerom k Masarykovmu nádraží, nájdete tam vynikajúcu cukráreň Cukrář Skála, v ktorej občas natrafíte aj na majiteľa Lukáša Skály. Táto cukráreň je menej známa ako napríklad If café alebo Myšák, ale za to je naozaj super. Ceny sú tu prijateľné a koláče naozaj výborné. Môj obľúbený je “punčák”, ale kľudne vyskúšajte čokoľvek iné. Ak máte radi kremrole, určite ich tu nevynechajte, pretože tie sú naozaj ako z rozprávky.

Punčák u Skály

Po Skálovi sa môžete vybrať na dobrú kávu do EMA espresso bar, ktorý je vždy plný ľudí (ale pozor, Wifi tu nenájdete). EMA je medzi Pražákmi veľmi populárna a je to skôr miesto kde môžete skočiť s kamarátmi, posedieť vnútri alebo vonku na parapete, a pokračovať ďalej v ceste. Priestor kaviarne je krásny ale nie je úplne stavaný na kľúdné posedenie niekde v tichom rohu v kresle. Stále okolo vás prechádzajú ľudia, je tam rušno a káva sa tam v kávovare "dlho neohreje". Chuť kávy je ale super, takže návšteva EMY sa vám určite oplatí, ak ste kávičkári.

Interiér EMY je veľmi vzdušný a plný ruchu :)

Určite si pri tejto príležitosti dajte aj malú prechádzku po Masarykovom nádraží, pretože je naozaj krásne a historické, na rozdiel od Hlaváku, kde musíte históriu trochu hľadať očami.

Najedzte sa kremrolí v Skálovi :)

Smerom odtiaľ sa môžete vydať k zastávke Bílá Labuť, pri ktorej je krásna kaviareň Urban Café, v ktorej nájdete dobré koláče aj kávu, a hlavne Wifi a dlhý pracovný stôl. Ak radi robíte na počítači v kaviarni, táto je presne pre vás. Nikto vás nebude vyrušovať, ani vám ponúkať piatu kávu za prvú hodinu a môžete si tu preto v kľude užiť napríklad pracovné doobedie. Zároveň sa tam budete cítiť ako v pralese a pritom vonku je úplne rušná ulica.

Urban Café má krásny priestor a napriek tomu, že je na rušnej ulici, tu nájdete kľud na prácu

No a kam odtiaľto? Rozhodne do Karlína, o ktorom si všetko nájdete tu! Je to totiž len jednu zastávku od Bílé Labute.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page