top of page

Praha, časť druhá: Milovaný Karlín!

Ak je jedna časť Prahy, do ktorej sa vám oplatí vydať, je to rozhodne Karlín, ktorý prvýkrát uvidíte, keď budete spomaľovať vlakom pri príchode na Hlavnú Stanicu, takzvaný Hlavák. Na prvý pohľad je Karlín je to len kopa administratívnych budov, ciest, a viaduktov vo výstavbe. Karlín je však omnoho viac.

Karlínske parky sú TOP! (a bez turistov)

Ako zlvádnuť dopravu?

Dôležité zastávky metra, z ktorých sa môžete ponoriť do víru Karlína sú: Křižíkova, Florenc alebo Invalidovna

Čo sa týka električiek, tu treba vystúpiť na zastávkach: Karlínske Náměstí alebo Urxova (alebo aj Florenc a Křížíkova). Na cestovanie po Prahe najviac odporúčam práve električky, na ktoré si môžete kúpiť celodenný lístok a tak naskakujete a vyskakujete kdekoľvek. Zároveň vám cesta električkou zaručí krásny výhľad na Prahu po celý čas, a tak vás zláka vystúpiť aj na miestach, ktoré by ste si pôvodne nenaplánovali.

Klasicky, aj k tomuto článku pridávam mapu a hviezdičkami vidíte označené tie naj miesta v Karlíne

Metro je super ak bývate ďalej od centra ale akonáhle ste už raz v centre, naozaj sa vozte električkami a uvidíte že to stojí za to! Ako zistíte ktorou električkou máte ísť? Ja odporúčam si opäť nainštalovať aplikáciu Google Maps, kde si zadáte cieľovú polohu a aplikácia vám sama vypíše čísla električiek, ktoré vás tam odvezú. Ešte je jedna super aplikácia pre Prahu a to je IDOS, aplikácia dopravných poriadkov, kde vidíte presne všetky zastávky električiek a aj všetky čísla, smery a trasy. Toto platí pre vlaky, autobusy, metro, električky, proste všetko. A zároveň, nezabúdajte, že denný lístok na verejnú dopravu vám neplatí len na električku ale na akúkoľvek mestskú dopravu.

Budova Invalidovny, na ktorej záhrade nájdete studio ALTA

Etapa od rána do večera

O spojoch sme si povedali a teraz sa už vydáme do Karlína. V Karlíne môžete stráviť celý deň a rozhodne sa nudiť nebudete, preto našu trasu začneme tými najlepšími raňajkami v Prahe a jedným z tých najlepších kváskových chlebov, aké ste kedy jedli! Reč nie je o ničom inom ako o bistre Etapa, od foodbloggerov pg foodies, ktorí sa v Prahe preslávili práve otvorením karlínskeho bistra a kaviarne Etapa, kde teraz sedí naozaj každý človek, ktorý chce pocítiť gastronomickú extázu, zažiť pražské vibes bez turistov, ale aj takí ktorí snívajú o kaviarňach v LA (ako som napríklad ja!). Dokonca som tam stretla aj zopár hercov, ktorí si tam len tak v kľude prechádzali scenáre a popíjali kávu.

Kváskový chlieb s bryndzovou pomazánkou, hrachovými strukmi a tekvicovými semienkami bola moja obľúbená špecialita tohto leta (a k tomu v pozadí višňový crumble)

Pg Foodies sú v skutočnosti dvaja mladí ľudia Peter a Gabi, ktorí žili v Londýne a rozhodli sa otvoriť si svoje vlastné bistro v Prahe. Na Etape je v prvom rade úžasné, že okrem krásneho dizajnu, svetlého priestoru, dokonalého vonkajšieho sedenia a excelentnej obsluhy, ste vy (ak sa rozhodnete) súčasťou ich procesu zlepšovania a pretvárania bistra. Majú totiž web, kde sa môžete prihlásiť na ich newsletter, a tam každý týždeň dostanete informácie o tom, čo je nové, čo sa ten týždeň bude piecť, aké udalosti chystajú a celkovo všetko, čo sa v bistre deje. Dozviete sa napríklad, že vonkajší nábytok majitelia zachránili zo základnej školy v Skalici, a že v Etape našiel nový domov, dozviete sa aj odkiaľ pochádzajú taniere, na ktorých vám podávajú jedlo, a dokonca si ich v Etape môžete kúpiť aj pre seba, a tak ďalej. Ak vás zaujíma vidieť zákulisie bistra v Prahe, určite si pozrite ich instagram, kde v skratke nájdete všetky informácie.

..kváskový brownies a k tomu ľadové cappuccino (akúkoľvek kávu vám spravia aj teplú aj ľadovú, stačí si len vypýtať, na čo máte práve chuť)

Okrem toho, že sa môžete stať súčasťou prevádzkovania bistra, je v Etape samozrejme výborná káva, ja si tvrdím povedať že je to tá najlepšia káva v Prahe, pretože som tu tých káv už vyskúšala naozaj obrovské množstvo (aj drahých aj lacných, aj v centre aj mimo centra) a nič také dobré som už v žiadnej inej kaviarni nenašla. Zo sladkostí si určite dajte kváskový brownies, ktorý je naozaj tuhočokoládový a jednoducho vynikajúci. Ja som milovník brownies, ktoré sú práve celkom typické pre Britániu (kde bývam počas roka), takže som možno zaujatá, ale aj tak, brownies je MUST!

Jedálny lístok v Etape je sezónny a teda vám nebudem odporúčať niečo konkrétne, ale čokoľvek si dáte, vás podľa mňa nesklame.

Večerná Etapa a ich ešte horúci flatbread so zeleninou a kozím syrom a k tomu drink "Na Jehličí", ktorý chutí naozaj ako ihličnatý les

Novinkou je, že Etapa už je otvorená aj večer (konkrétne od štvrtka do soboty) a to znamená, že okrem toho že tu môžete pri práci na počítači stráviť celý deň, tam už teraz s kokteilom môžete prežiť aj celý večer, kedy sa takisto mení aj jedlo a aj okolitá atmosféra.

Cez karlínske parky a Invalidovnu až ku Michellinovi!

Pri Etape sú aj dva krásne parky, kde sa dá parádne čítať a sedieť buď na lavičkách alebo v tráve. Na sedenie v tráve nemusíte ísť vybavení žiadnou dekou, ja osobne používam ako deku len obyčajnú plátennú nákupnú tašku a je to super! Prvý park sa volá Kaizlovy sady a druhý je Park Barikádníkú (Lyčkovo námestí), pri ktorom je nádherná budova základnej školy, na ktorú by ste v živote nepovedali, že to je škola ale skôr architektonický skvost. Obidva parky stoja za to, a práve v Kaizlovych sadoch sa oplatí ísť sa pozrieť k budove Invalidovna, ktorá je sídlom studio ALTA, a kde každý týždeň bývajú rôzne diskusné večery.

Park pri Invalidovne je super skrýša pred slnkom

Po ceste z Invalidovny a Etapy sa určite zastavte v obchode Biosophy, kde predávajú mama s dcérami prírodnú kozmetiku a majú naozaj parádny výber.

Na Pernerovej ulici potom natrafíte na úžasnú reštauráciu ESKA, ktorá je v Karlíne asi tá najlepšia. Je to totiž reštaurácia, ktorú nájdete aj v Michellin BIB sprievodcovi a zároveň je to synonymum slova hipster. Na dolnom poschodí nájdete pekáreň, kde pečú výborný chlieb, ktorý vám v reštaurácii jednak naservírujú ale zároveň si ho môžete kúpiť domov. Na hornom poschodí sa potom môžete ponoriť do sveta gastronómie, ktorý je inšpirovaný sezónnymi potravinami a typickými ingredienciami našich starých mám. Odporúčam vám preto vyskúšať napríklad ich klasiku, "bramory v popelu".

Večera v Eske plná výborných chutí a fermentovaných nápojov (vzadu na fotke vidíte aj spomínané brambory v popelu)

Ak sa cítite slávnostne, momentálne je v Eske degustačné menu od A do Z, alebo od Angreštu po Zázvor. V Prahe je aj ozajstná Michellinska reštaurácia, La Degustation Boheme Bourgeoise, ale ak chcete zažiť niečo super a pritom stále platiť normálnejšie ceny, potom je Eska práve pre vás.

V Eske vidíte priamo do kuchyne

Po Eske sa presunieme na Karlínske námestie, kde nájdete hneď niekoľko skvostov. Prvým z nich je už spomínané námestie a kostol sv. Cyrila a Metoda, kde si v piatok môžete napríklad kúpiť zeleninu a ovocie na farmárskych trhoch.

Na Karlínskom námestí je aj malá fontána, v ktorej si môžete schladiť nohy :)

Z tohto námestia, ktoré tvorí krásny park, uvidíte presne oproti budovu, ktorá skrýva hneď niekoľko pokladov. Prvým z nich je Lokál Hamburk, kde čapujú výborné plzenské tankové pivo, a je to taká typická česká hospoda, len s tým rozdielom, že je lákavá úplne pre každého, a teda prístupná nielen miestnym štamgastom, ale aj mladým ľuďom alebo rodinám s deťmi. V Lokále Hamburk sa najviac oplatí dať si obed, ktorý je zvyčajne okolo 150kč, a prílohu a omáčku si môžete pýtať neobmedzene (tj. donesú vám napríklad extra kopček ryže, omáčku, knedlík, zemiakovú kašu, atď. len sa nebojte spýtať! Kto sa viac pýta, dostane viac jedla :))

..budova Invalidovny je aj super miesto na fotošúting (aspoň myslím)

Lacný chlieb a večerné aktivity

Vedľa Lokálu je pekáreň Antonínovo Pekařství, kde si môžete kúpiť napríklad chlieb za omnoho rozumnejšiu cenu ako v Eske alebo Etape a stále budete spokojní.

Večer v Dvoch Kohoutoch

No a čo ešte skrýva táto budova? Keď vojdete dovnútra do “vnitrobloku”, nájdete tam mini pivovar DVA KOHOUTI, čo je asi môj najobľúbenejší pivovar a zároveň naozaj štýlový podnik v Prahe. Sedieť sa dá vnútri aj vonku, pivo vám načapujú ich špeciálne, ktoré vyrábajú na mieste. Občas tam stretnete aj majiteľa, ktorý si na pive pochutná s vami. Čo ale odporúčam ja, je pivo tropická raketa, ktoré je myslím nazývané IPA a má takú tropickú citrusovú chuť a v lete je obzvlášť osviežujúce. Určite sledujte ich instagram, pretože z času na čas bývajú v Kohoutoch zujímavé akcie, ako napríklad grilovanie rýb, pop-up udalosti rôznych reštaurácií, alebo dokonca zabíjačka.

Cez víkendy býva v Kohoutoch rušno a majú tam aj DJa, ktorý hrá super hudbu a ešte zlepšuje miestnu neturistickú atmosféru. Vonku sa dá aj grilovať ale keď sa vám nechce, rovno oproti vo vnitrobloku nájdete podnik BUFET, kde si môžete tú pivnú chuť zajesť dobrým jedlom. Len prednedávnom tam bol podnik Grils, ktorý už bohužiaľ zavreli a nahradil ho Bufet, v ktorom som ešte nebola, ale verím, že vás nesklame.

Posledným tipom je Kasárna Karlín, ktorá je kultúrne centrum s kaviarňou a parádnym vonkajším sedením. Tu som tiež ešte nebola, ale je to na mojom zozname! :)

Na záver článku by som vám ešte chcela dať tip, že ak chcete objavovať Prahu aj mimo mojich článkov na blogu, kliknite si občas na forbes.cz, kde nájdete milión tipov na to, kam v Prahe zájsť a zároveň tam vždy píšu o tom, čo nové sa v Prahe otvára a kde sú zaujímavé miesta.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page