top of page

Jeseň podľa nás: knihy, seriály a recepty

Leto bolo úžasné a príjemne oddychové. Ale bohužiaľ, aj keď sa ešte trošku klamem, že leto ešte neskončilo, je načase zbaliť kufre a vrátiť sa späť do reality. Z našej rodiny som doteraz balila kufre len ja, ale teraz sa už ku mne pripojila aj moja sestra Doris. Ja v Anglicku, ona v Rakúsku. Každá sama v malom byte, kopa povinností, pranie, varenie, upratovanie, učenie, pracovanie.

Ilustrácie v tomto článku sú od Doris a mňa (táto krásna je napríklad od Doris :))

A tak je náš systém trávenia času v malých bytoch takpovediac vymakaný (či už počas karantény alebo mimo nej). Obe radi čítame, sledujeme seriály, kreslíme, jógujeme a podobne. A keďže je tu jeseň, dni sa začnú skracovať a tma predlžovať, počasie začne byť trochu pochmúrnejšie, tak v tomto článku nájdete našich pár tipov na to, ako prežiť pracovnú jeseň, čas sami na internáte alebo kdekoľvek, kde budete počas jesene vy - v tomto prípade buď s knihou alebo seriálom alebo dobrým koláčom.

Jeseň je podľa nás najpríjemnejšia v teplom štrikovanom svetri (svetre máme domáce, uštrikované ručne z vlny od pani z Klubco.cz)

Čítanie is the new sexy!

To, že čítanie a hlavne knihy, sa dostávajú do popredia na internete cez insta profily celebrít, ktoré odporúčajú, čo treba čítať, a cez videá na youtube, kde nám každý radí, čo by sme mali čítať, je jasné. Každý je dnes odborník na to, čo treba čítať. Hlavný trend je byť dokonalý, a najlepšie vo všetkom. Treba čítať vzdelávacie knihy, treba počúvať podcasty o aktuálnom dianí, treba sa vedieť vyjadriť ku všetkému, treba behať, cvičiť, zdravo jesť, krásne vyzerať ale aj mať niečo v hlave. A k tomu práve dobre zapadajú knihy. Parádny biznis. Máte pocit, že kúpou inteligentnej knihy budete veľmi obohatení, že vám dá odpoveď na to, ako žiť. Ako byť ešte dokonalejší.

Zopár super kníh a super autorov, od ktorých odporúčam čokoľvek - nie je to síce mainstream ale verím, že vás potešia :)

Ak chcete čítať, tak samozrejme čítajte. Je to úžasné, ja knihy milujem. Nemyslím si však, že potom, ako všade vidím ľudí, ktorí si fotia že čítajú Homo Sapiens a Faktomluvu, že to s tými populárno-vedeckými knihami treba preháňať. Áno, sú super a veľa sa v nich človek dozvie, ale nepovažujme ich za sväté grály. Veľa kníh píšu jednotlivci a teda samozrejme, že ich pohľad je trochu skreslený. Ukazujú nám nejakú stranu pravdy, nejaké myšlienky, nejaké zhrnutia vedeckých štúdií. Nedokážu nám však ani jedna zvlášť odpovedať na všetko a nie je to jediná pravda.

Myslím, že knihy sú nadstavba, odpočinok a zábava, a teda nám nedokážu dať odpoveď ani na večnú produktivitu, večné šťastie a ani spokojnosť. Môžu nám ukázať časť nejakých vedomostí. Preto, ani kniha od úžasného profesora nie je jediná stopercentná pravda a jediný pohľad.

Aj keď to dnes nie je moderné, určite je dobré siahnuť aj po beletrii. Romány sú veľké diela, často v nich spisovatelia dokážu zachytiť viac o živote, ako ktokoľvek iný. Preto ja, okrem iného odporúčam čítať aj tie.

Ovsená kaša, kniha a seriál je záchrana a zároveň naše obľúbené "jesenné combo"

Zároveň, nie je hanba kupovať ani pekné dizajnové knihy, ak vám urobia radosť na poličke alebo ako dekorácia. My ich s Doris milujeme, obzvlášť tie z vydavateľstva Taschen, takže si vždy na Vianoce nejakú kúpime do zbierky. Dajú sa kúpiť buď cez internet alebo v parádnych kníhkupectvách - krásne je napríklad Barvič a Novotný v Brne alebo rôzne kníhkupectvá v Prahe (spomínam ich v mojej sérii článkov o Prahe).

Jedna z dizajnových kníh, ktorej sme nemohli odolať :)

Posledný tip od nás je, že ak môžete dajte pri kúpe kníh prednosť nejakému kamennému, lokálnemu kníhkupectvu a nie internetovým gigantom. Jednak sa pre knihu musíte fyzicky prejsť, môžete si užiť jej nákup, prelistovať si čo vás napadne, a podporiť vaše okolie. Pretože ak to neurobíte, a neurobí to niekto iný, dosť možno riskujete, že vo vašom okolí takéto obchody ako napríklad kníhkupectvá nebudú mať šancu. Ja mám vždy slabosť pre M Knihu, ktorá je takou oázou dobrej atmosféry a cítim sa tam ako doma :)

Seriály nie sú len na Netflixe!

Jeseň a zima sú naše najobľúbenejšie obdobia na sledovanie seriálov. Postupne sme s Doris zainvestovali do Netflixu a HBO GO, ale sledujeme aj seriály na českom iVysílaní alebo zo starých DVDčiek.

Na tejto koláži je zopár seriálov, na ktoré nedáme dopustiť, ostatné nájdete v článku :)

1. Raňajkové seriály

Keďže veľa času obe trávime aj samy, tak si pri raňajkách radi pozrieme nejaké seriály, ktoré sú srandovné a celkom krátke. Nemôžeme predsa zabiť celé doobedie. Naše seriálové klasiky sú Priatelia (ktorých som ja prvýkrát videla keď som mala 22 rokov) a Big Bang Theory, pretože obe sú krátke ale pritom dostatočne dlhé na to si nechať trochu vychladnúť čaj a popíjať ho pri tomto seriáli. Je to aj super antistresové, pretože sa hneď ráno máte dôvod zasmiať sa.

2. Obedové seriály

Obed je čas, kedy je dobré si dať takú kľudnú pauzu na jedlo a jeho strávenie. Na toto sú najlepšie trošku dlhšie seriály ako raňajkové, a preto milujeme Gilmore Girls, Gossip Girl alebo Sex v Meste. Sú to síce samé dievčenské seriály ale sú parádne.

3. Večerné seriály

Večer je už čas na dlhšie a vážnejšie alebo strašidelnejšie seriály. Obe milujeme seriál od BBC - Sherlock. Okrem toho nás baví sledovať napríklad historické seriály Panství Downton alebo Viktória.

Na HBO GO sú zase super seriály His Dark Materials podľa kníh od Philipa Pullmana, taliansky seriál Geniálna Priateľka podľa kníh od Eleny Ferante alebo Aféra, super seriál o vzťahoch.

Na Amazon prime (ktorý som mala ako študent na pol roka zadarmo- takže ak ste študenti, skúste to aspoň na pol roka) je okrem toho fakt parádny seriál Bold Type.

4. České seriály

Netreba zabudnúť na to, že napríklad na stránke českej televízie je veľmi veľa ich seriálov v archíve a dajú sa pozerať cez iVysílání. Najlepšie sú podľa mňa seriály Neviditelní, První Republika a seriály od Prúšinovského a Kolečka - Trpaslík, Čtvrtá Hvezda alebo seriál Zkáza Dejvického Divadla.

5. TV mini série

Som veľkým milovníkom televíznych mini sérií a kopu z nich mám na DVDčkach, keď sa ešte predávali v novinových stánkoch. Medzi moje obľúbené patrí Vojna a Mier, Jana Eyrová, Koniec Prehliadky alebo relatívne nová séria na HBO Go v ktorej hrá Benedict Cumberbatch - Patrick Melrose.

6. Víkendová klasika

A nakoniec je tu víkendová klasika, keď vonku prší alebo sa vám nechce vyliezať z postele alebo gauča, najradšej s Doris sledujeme detektívky. Milujeme Poirota s Davidom Suchetom a sme schopné ho sledovať stále dokola. Ale aby sme trošku upgradovali, prišli sme na chuť ešte dvom seriálom z podobného detektívneho prostredia a tým sú Otec Brown a seriál Grantchester, oba z prostredia britského vidieku. Dať si po obede čaj, koláč a k tomu detektívku je proste úžasné.

7.Kreatívne veci a dokumenty

Obe veľmi radi tvoríme, kreslíme, vyrábame a preto ešte zbožňujeme reality show, kde sa niečo takéto deje. Najlepšie sú Next in Fashion o módnych návrhároch a Big Flower Fight o záhradných architektoch. Na záver ešte občas sledujeme dokumenty a v poslednej dobe sme videli napríklad dokument o móde True Cost a dokument o kozmetike Toxic Beauty. Okrem toho, keďže občas smútime za domovom, radi si kukneme napríklad dokument o Slovensku, jeden parádny bol Karavanom po Slovensku s Daliborom Gondíkom, ktorý nájdete na českom iVysílání.

Koláč patrí ku serálom a knihám ako nič na svete!

Jesenné poobedia občas trávime pečením našich obľúbených koláčov a sladkostí. Najjednoduchšie je urobiť si klasickú ovsenú kašu, nakrájať na ňu jablká, posypať škoricou, poliať orechovým maslom, medom a zázrak je na stole.

Ovsená kaša s bielou čokoládou, syrupom a lesnými plodmi

Ak máme chuť “zamakať”, najradšej na jeseň pečieme mrkvový koláč, ktorého recept sem prikladám.

Jeseň a zima je tiež obdobie tekvíc a brusníc a recepty na tekvicový koláč a brusnicový koláč som si priniesla z Ameriky (ktorý je tajomstvo, ale ak chcete, napíšte mi a ja vám recept pošlem). Oba koláče sa väčšinou pripravujú na deň vďakyvzdania a sú fakt parádne. Brusnice treba zohnať čerstvé, nepostačí vám na to žiaden džem. Preto sa na jeseň rozhliadame v obchodoch a väčšinou ich nájdeme na Slovensku v Bille. V Anglicku ich mávajú aj v Tesco.

Brusnicový koláč

Na tekvicový koláč je dobré si kúpiť hotové tekvicové pyré v konzerve. Tie som vždy nosila z Ameriky alebo Anglicka ale verím, že by sa mohli dať zohnať aj u nás doma. Ak nie, tak potom vám ostáva si len to pyré vyrobiť. Recept nájdete tu.

Okrem toho máme ešte dva jednoduché a zaručené recepty, na ktoré sa doma väčšinou nájdu ingrediencie vždy. Sú to americké tučné palacinky (pancakes - sú iné ako tenké slovenské palacinky, ktoré vznikli z francúzskych crepes) alebo french toast.

Palacinky máme radi aj na večeru :)

Na palacinky máme zároveň veľmi jednoduchý hrnčekový recept, takže keď sme mimo domu a nemáme váhu alebo odmerky na pečenie, dajú sa tieto palacinky zvládnuť aj s jedným hrčekom a dvoma lyžicami.

Na americké palacinky pre 2 osoby budete potrebovať:

1 hrnček múky

2 lyžice krystáľového cukru

2 lyžice oleja

1 kypriaci prášok

štipka soli

1 hrnček mlieka

1 vajce

Všetky sypké suroviny zmiešajte dokopy, potom pridajte mlieko, olej a rozšľahané vajce a cesto je hotové. Dobré je ho nechať trochu odležať a potom už klasicky na panvici spravíte palacinky. Na prvú budete potrebovať rozohriať na panvici trošku oleja a potom už to pôjde samo. Ozdobiť ich môžete hocičí, my máme najradšej javorový syrup a ovocie (čerstvé alebo mrazené, ktoré predtým rozmrazíme).

Francúzsky toast najradšej robíme keď nám zvýši nejaké pečivo alebo toastový chlieb. Jednoducho čokoľvek čo máte doma obalíte v rozšľahaných vajíčkach a spravíte na panvici ako “chlieb vo vajci”. Rozdiel je len v tom, že do vajíčok prídáte škoricu, vanilku a trochu cukru. Hotové toasty potom polejete javorovým sirupom alebo medom, posypete práškovým cukrom a na vrch dáte ovocie. A voilá, francúzsky toast je hotový (dobre sa robí napríklad aj zo staršej vianočky, pretože tá je od základu sladká).

Chai latte a klasický chlieb s maslom

No a na záver, keďže neradi šetríme naše sladké chuťové poháriky, najjednoduchší jesenný recept je uvariť si čaj chai latte. Na ten sme naučili celú rodinu. Ja som ho prvýkrát pila v Kalifornii a zistila som, že som sa zamilovala. Doma som potom nevedela, ako ho vyrobiť, ale v drogérii Dm som našla normálny krabičkový čaj ktorý sa volá Chai, a ten normálne uvarím, do hrnčeka pridám škoricu, med a nakoniec mlieko. A je to! Najľahší jesenný recept na príjemné poobedie je tu.

Toto sú naše knižno-seriálové tipy a jesenné recepty. Dúfame, že sme nekopírovali len seriály a knihy, ktoré už dávno poznáte, ale že sme vám dali aj nové tipy alebo pripomenuli niečo na čo ste si nevedeli spomenúť, a nakoniec, že sme vás aj trochu pobavili. A nebojte sa, robíme aj iné veci ako sledujeme 5 seriálov denne. Napríklad okrem toho jeme sladké :)

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page