top of page

Škótsko: Tri tipy na jednodňové výlety

Ak ste si po prečítaní môjho minulého článku začali zamilovávať Škótsko, určite by ste nemali ostať len pri jednej turistickej návšteve. V Škótsku je toho totiž toľko veľa čo objavovať, a rozhodne to nie je len o Edinburghu a o výlete po stopách seriálu Outlander. Je tu totiž nádherne, a ja vás preto dnes zoberiem na moje obľúbené miesta. Dá sa k nim bez problémov dostať z Edingburgu, môj štartovací bod na tieto výlety však bolo väčšinou St Andrews, pretože som tam niekoľko rokov žila a študovala na univerzite. Napísala som o tom pár článkov, takže ak by vás to zaujímalo, nájdete ich tu.

Výhľad na pobrežie St Andrews a hrad, pod ktorým je malá pláž Castle Sands

Dnes sa ale vykašleme na učenie a štúdium a radšej sa ponoríme do krásnej škótskej prírody. Najväčšia výhoda Škótska je, že je obklopené morom, ale úplne iným morom, ako tým, na ktoré sme bežne zvyknutí z letných dovoleniek. Toto more je Severné More, ktoré je ľadové, čisté, krásne modré a často poriadne rozbúrené. Preto môj prvý tip bude využiť to, že v Škótsku je nádherné morské pobrežie.

V lete sa dajú v severnom mori akurát tak močiť nohy, odvážnejší sa však aj kúpu :)

Tip prvý: Prechádzky po Fife Coastal Path

Kingdom of Fife je jedna z častí Škótska, ktorá má práve túto výhodnú pobrežnú polohu. Práve na jeho pobreží leží nádherná turistická cesta Fife Coastal Path, ktorá má spolu 183km. Nebojte sa, mojim prvým tipom nie je, že máte ísť na výpravu dlhú 183km :)

Pobrežie pri St Andrews

Mám ale dva tipy na jednodňové výlety, ktoré môžete podniknúť a prejsť tak niektoré krásne časti tejto pobrežnej turistickej trasy. Opať, ako aj pri mojom minulom článku vás upozorňujem, že táto príroda je úplne iná ako u nás na Slovensku a okolí a o to viac je dôležité sa na ňu ísť pozrieť, keď už tam budete. Zároveň, pobrežie Škótska je samozrejme úplne iné ako sú vrchy Škótskej vysočiny, takže máte stále čo objavovať.

Trasa zo St Andrews do rybárskej dedinky Crail

Krásna, celodenná prechádzka, ktorú môžete podniknúť zo St Andrews je smerom do rybárskej dedinky Crail. Táto trasa sa dá rozdeliť na dva úseky a to zo St Andrews do dediny Kingsbarns a odtiaľ do dedinky Crail. Celá trasa je dlhá okolo 25km, takže sa za jeden deň dá bez problémov stihnúť, pretože idete stále po rovine.

Mapa trasy zo St Andrews do Crailu (nezľaknite sa, časť z nej vedie trochu mimo pobrežia)

V Kingsbarns sa nachádza destiléria a vyrábajú tam tradičnú škótsku whisky. Ak ste fanúšikovia, určite sa tam zastavte, majú bežne otvorené a myslím, že robia aj prehliadky. Zároveň celá cesta vedie popri golfových ihriskách a jedno z nich je aj v Kingsbarns, takže budete mať možnosť po ceste nahliadnuť aj na jedny z najkrajších ihrísk na svete. Škótsko a obzvlášť St Andrews sú totiž rodiskom golfu.

Pozor na príliv a odliv :) vaša trasa može rýchlo zmiznúť z dohľadu

Pri tejto trase si prosím dajte pozor na to, kedy vyrazíte, pretože tým, že pôjdete po pobreží a niektoré časti trasy vedú priamo cez pláže, musíte si skontrolovať, kedy je príliv a kedy odliv, tak aby sa vám nestalo, že vaša trasa bude zaplavená. Na to môžete použiť napríklad tento web.

Výhľad na Crail, keď prídete smerom zo St Andrews

Zároveň, keď budete takéto výlety plánovať, určite si pozrite túto webstránku, kde máte všetky informácie, mapy, náročnosť úsekov, a zároveň fotky a popis každej trasy v Škótsku.

Výhľad z coastal path na dedinku Crail

Crail je nádherná dedina a takým najväčším miestnym lákadlom sú fosílie v skalách, ktoré tu nájdete napíklad na pláži, a zároveň je tu kásny miestny prístav, v ktorom je možnosť si kúpiť čerstvého homára (lobster) alebo kraba, ktorého vám v kuchyni nachystajú a vy si ho v prístave môžete zjesť takého čerstvo chyteného na lavičkách s výhľadom na more. Podnik sa volá Reilly Shellfish.

Prístav v Crail

Z Crailu sa potom môžete vybrať naspäť autobusom do St Andrews a tam si môžete pochutnať na výborných fish and chips v reštaurácii Cromars alebo Tailend. Obe ponúkajú aj možnosť zobrať si jedlo so sebou v papierovej krabičke a tak si na ňom môžete pochutnať aj v meste na lavičke. Ak máte radi toto jedlo, určite ho v Škótsku nevynechajte, pretože napriek ich nie úplne dokonalej kuchyni, fish and chips sú tu excelentné. Na hranolky vám tu bežne dajú soľ alebo ocot (alebo oboje), tak sa len rozhodnite, čo chcete. Ako prílohu si určite dajte mushy peas a ich domácu tartar sauce. Je špeciálne dobrá a chutí úplne inak ako tá naša slovenská. Zároveň, ak sa vám nebude chcieť prechádzať s whisky kúpenej priamo v Kingsbarns, môžete si dopríať krásne tradičné posedenie u wisky v Keys Bar, kde budete obklopení miestnymi, alebo môžete skočiť na nákup a malú degustáciu wisky do obchodu Luvians.

Najlepšie fish and chips a mušle v Tailend

Trasa z Crailu do mesta Anstruther

Ak sa vám zdá chôdza 25km na jeden deň príliš veľa, ale aj tak by ste sa radi kúsok po pobreží prešli, môžete sa do Crailu doviesť autobusom a odtiaľ sa vydať peši po pobreží do malého pobrežného mesta Anstruther, čo je necelých 7km chôdze.

Trasa z Crailu do Anstruther

Je tam totiž preslávený Anstruther Fish Bar, kde si môžete opäť dať výborné fish and chips a zjesť si ich v prístave. Trasa je menej náročná ako tá zo St Andrews do Crailu a naspäť sa môžete opäť vrátiť autobusom.

Prístav v mestečku Anstruther

V Anstruther sa môžete potom zohriať napríklad v Dreel Tavern, kde vám odporúčam si sadnúť ku kamennému krbu a nechať si poradiť od majiteľa, ktoré pivo alebo cider vám odporúča vyskúšať. Budete sa cítíť ako keby ste boli mestni :)

Klasický pub - Dreel Tavern v Anstruther

Tip druhý: Najkrajšie miesto v Škótsku - St Andrews

Ako som už spomínala, ja som väčšinu svojho života v Škótsku strávila práve v St Andrews, kde som chodila na univerzitu. Preto ako jeden z tipov je rozhodne toto mesto. Nielen preto, že som tam študovala, ale preto, že je to miesto s jedinečnou atmosférou. Sú tu nádherné univerzitné budovy, krásne skryté zákutia, malé kamenné domčeky, nádherné pláže a proste úplne všetko.

Pobrežie St Andrews a moja rozlúčka so štúdiom - posledný deň v mojom červenom plášti

Mesto je malé a má v podstate len tri hlavné ulice (North street, Market street a South street) a tri krásne pláže (East Sands, West Sands a Castle sands). Za jeden deň ho stihnete prejsť určite celé, a ak by som vám mala niečo odporučiť, sú to určite klasické anglické raňajky v kaviarni Northpoint. Je známa tým, že sa v nej vraj stretávali princ William a Kate, ale je rovnako známa aj svojimi slušnými cenami a výbornými palacinkami.

Najlepšie raňajky sú pre mňa mix slaného a sladkého a k tomu čierny čaj s mliekom

Na obed sa určite zastavte v študentskom bistre CombiniCo, kde predávajú opäť kvalitné jedlo za stále slušné peniaze (obed stojí okolo 6 libier). Bistro založili dvaja chalani, ktorí tu chodili na univerzitu a chýbalo im v meste rýchle, zdravé a kvalitné jedlo. Zakladatelia sú pôvodom Azijati, ktorí ale žili v Kanade (ak si dobre spomínam). Toto bistro ponúka takzvané bini bowls, v ktorých je napríklad ryža, zelenina a ryba alebo mäso. Najlepšie misky sú tie s lososom, ktorého dodávajú do CombiniCo miestni rybári, a tak je vždy čerstvý a ešte k tomu aj lokálny. Ak máte radi tento štýl ázijskej kuchyne, CombiniCo si v St Andrews nedávno otvorilo aj svoju kaviareň Combini Café. Je to dizajnové, minimalistické a ponúkajú napríklad matcha latte.

Ako vidíte, na väčšine turistickej trasy sme boli vážne úplne sami (cesta z Crailu do Anstrutheru)

Viac o St Andrews písať nejdem, pretože by som asi nikdy neprestala. Určite tam ale trochu zablúďte a vždy nájdete niečo krásne.

Tip tretí: Stirling a jeho okolie

Môj posledný tip je na denný výlet do Stirlingu. Je to menej frekventované miesto ako St Andrews a samozrejme turisticky obľúbený Edinburgh (má byť prečo). Do Stirlingu sa dá opäť dostať autobusom a cesta je trochu zdĺhavejšia, myslím že trvá skoro 3 hodiny. Keď ale prídete na miesto, prekvapí vás, že napriek tomu, že Škótsko je zelené, Stirling je hádam ešte zelenší. Sú tam krásne uličky a hrad, a veľmi zaujímavá moderná univerzita, ktorá je vyslovene "posadená do lesa". Určite sa tam zájdite pozrieť, pretože nad univerzitou je krásny les Pendreich Forrest, odkiaľ je výhľad na celý Stirling, a nerastú tu len klasické stromy, na aké ste v lese zvyknutí, ale napríklad obrovské rododendrony. Caz les sa dá ísť peši až hore a stojí to za to. Je to vraj miesto, kam chodia miestni študenti väčšinou na rande. Okrem toho je tu veľmi známy monument Williama Wallacea, ktorý je takou hlavnou dominantou a poznávacím znamením Stirlingu. Takže v Stirlingu budete mať hneď dve možnosti malej turistiky s výhľadom.

Výhľad na Stirling

Verím, že som vás dnešným článkom namotivovala ísť niekedy na výlet do Škótska a vytiahnuť päty ďalej ako do Edinburghu alebo do Glasgow (ktorý je mimochodom asi najškaredší a najnudnejší zo Škótska, ak nemáte radi hudbu- ak máte radi hudbu tak potom v Glasgowe si prídete presne na svoje, pretože tam býva veľmi veľa koncertov kvalitných kapiel z celého sveta).

Nádhera Škótska je podľa mňa práve v tom, že je malé a dá sa dobre objavovať verejnou dopravou a peši. Je tam bezpečne, málo ľudí a nádherné miesta.

Nájdete ma v rododendronovom pralese? (výlet do Stirlingu)

Ak vás Škótsko zaujíma a chceli by ste vedieť viac, určite mi dajte vedieť :) budem sa len tešiť

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page