top of page

Praha, časť piata: Letná a Holešovice plné hipsterov!

Či ste hipster alebo nie, či sa vám páčia hipsterské štvrte alebo nie, Letná je jednoducho krásna, či už letná alebo zimná (alebo jesenná alebo jarná). Táto štvrť má super polohu a týči sa takpovediac “nad mestom”. Dnes vás tam zoberiem a poukazujem vám zopár parádnych miest.

Výhľad zo Stalina na Prahu

Na Letnú sa dostanete tak, že z centra prejdete peši cez Čechúv most a vyjdete schody smerom na Metronom alebo na takzvaného Stalina (ako by vám každý správny Pražák vysvetlil, Stalin sa toto miesto volá preto, že tu kedysi stála obrovská socha Stalina, ktorá je dnes nahradená celkom podivným metronómom). Je to miesto, odkiaľ je opäť super výhľad na Prahu a zároveň je tu relatívne málo turistov. Neviem, či je to tým, že treba vystúpať hore schody, alebo tým, že to nie je úplne centrálne miesto, ale je tu fakt kľud. Teda okrem detí čo tu jazdia na skateboardoch, minule ma jedno dieťa skoro prešlo.

Minuloročná výstava v Holešoviciach - Designblok

Hore na Letnej sú takzvané Letenské pláne a tu mi nedovolí nespomenúť, že na týchto pláňach sa odohrávali tie obrovské demonštrácie v Novembri 1989. Okrem toho býva v zime na letnej krásne klzisko, kde si môžete za pár korún požičať korčule a zabaviť sa na ľade. Ja to mestské klziská zbožňujem! Je pravda, že toto klzisko nie je úplne v centre mesta, takže si tam nespravíte super fotku s Orlojom, ale stále to má tú parádnu zimnú atmosféru.

Interiér Café Letka

Kúsok odtiaľ je krásna kaviareň Café Letka, a v nej sa naozaj oplatí zakotviť. Je to krásny priestor s dobrou kávou a super domácimi koláčmi, ktorých ponuka sa stále mení (zároveň je tu wifi zadarmo). Výhodná kúpa v tejto kaviarni sú pečené buchty plnené napríklad lekvárom. Cena je nízka, žalúdok sýty, a zároveň vám to asi pripomenie piatkové obedy v škôlke alebo školskej jedálni. Ak máte radi nostalgiu, potom určite neprehliadnite môj minulý článok, v ktorom vás posielam na dukátové buchtičky do Myšáka.

Ja odporúčam mrkvový koláč, Matej rozhodne pečené buchty :)

Po koláči v Letke sa môžete naplno pustiť do prebádania Letnej - a tým myslím ponoriť sa do jej ulíc, pozerať sa na budovy a hlavne obchody, ktoré sa v nich nachádzajú. Ak máte radi izbové rastliny, na Letnej sa nachádza krásny obchod Pokojovky, ktorý založili tri mladé baby - dve Češky a jedna Slovenka.

Výroba môjho terária v Pokojovkách

Tento obchod je trochu skrytý, pretože sa nachádza v jednom vnitrobloku na ulici Heřmanova 51. Ak sa tam chcete dostať, musíte zazvoniť na zvonček, ktorý vás vpustí dnu do vnitrobloku, a odtiaľ sa musíte vybrať ešte ďalej, smerom k dverám, kde vás privítajú schody, a keď po nich vyjdete hore, budete konečne u Pokojoviek. Predajňa nie je otvorená každý deň, preto vám odporúčam pozrieť si ich web. Počas korony (ak sa nemýlim) fungujú len ako výdajňa rastlín, ktoré si objednáte cez internet, ale verím, že to sa zase zmení a priestor Pokojoviek bude fungovať tak ako predtým.

Workshop na výrobu terárií v Pokojovkách

Pokojovky sú totiž oveľa viac ako len obchod. Je to priestor, kde sa konajú pestovateľské workshopy, a dá sa tam zapísať napríklad na workshop sadenia a výroby restlinných terárií. Len sledujete ich web a prihláste sa, keď niečo zorganizujú. Miest nie je veľa, preto treba konať rýchlo. Ja som na takomto workshope bola a fakt som si to užila.

Pokojovky nie sú len o Prahe, pestovať, presádzať a rozmnožovať rastliny môžete hocikde (toto je napríklad moja domáca zbierka monsterí)

Ak radi pestujete ale nemáte možnosť ísť do Prahy, môžete si kúpiť ich knihu Pokojovky, kde nájdete veľa pestovateľských tipov. Zároveň ich môžete sledovať na instagrame, alebo sa prihlásiť na ich newsletter, kde vám budú posielať pestovateľské tipy ale aj novinky v obchode alebo plánované workshopy. Fakt sú super! :)

Krásna Letka (ak ste hladní, a nechcete iba kávu a koláč, zájdite do Bistro 8)

Okrem toho na Letnej nájdete aj krásny obchod s jogovým a celkovo športovým oblečením KINOKO. Ak máte radi jogu, potom si určite pozrite nielen KINOKO ale aj ďalšiu českú značku CIRCLLE a určite v Prahe zájdite na lekciu YOGAGANG alebo na nejaký z ich eventov (ak sa nemáte ako dostať do Prahy, majú aj web, kde sú videá ich tréningov a môžete ich cvičit hocikde).

Yogagang môžete cvičiť buď doma online, alebo offline v Prahe v štúdiu Moving World Prague :)

Ak máte radi kreslenie a krásne zošity a papiere, určite sa choďte pozrieť do obchodu Papírna, ktorý je tiež blízko. Je maličký a trochu zašitý ale fakt krásny.

Na Letnej tiež nájdete kino starej éry, takzvané BIO OKO, kde dávajú kultové filmy a budete sa tam cítiť ako za starých dobrých čas filmu. Zájdite tam napríklad na rande! Ak máte radi kino, potom určite nevynechajte Kino Lucerna, ktoré je v centre mesta.

Čo určite nemôžete prehliadnuť, je krásny park Stromovka, ktorý je kúsok od Letnej. Je veľmi rozľahlý a oplatí sa v ňom posedieť, prejsť sa a splynúť tak s miestnymi obyvateľmi. Ak z toho všetkého vyhladnete, odporúčam vám zájsť do krásneho Lokálu nad Stromovkou, ktorý vám uvarí super jedlo a samozrejme si k tomu opäť raz môžete objednať tankové pivo (ktorému sa podľa pivárov vraj nič nevyrovná).

V Lokále nájdete českú klasiku!

Ja vám odporúčam ísť tam buď na klasické obedové menu (okolo 150kč) alebo na parádny nedeľný obed, kedy dostanete klasické nedeľné jedlo ako napríklad rezeň so zemiakmi alebo pečenú kačicu (nezabúdajte, že prílohy a omáčky sú neobmedzené, takže si pýtajte koľko vám hrdlo ráči). Hladní rozhodne neodídete! A vychodiť to zase môžete ísť do Stromovky.

Jesenná Stromovka :)

Zo Stromovky sa dá pokračovať do ďalšej štvrte- Holešovíc, a hneď na ich začiatku nájdete nádherný komplex Vystaviska Holešovice. Ja som tam bola napríklad na výstave Designblok, ktorá bola fakt úžasná. Ak aj nejdete na výstavu, určite sa choďte pozrieť aspoň na výstavisko zvonku. Budovy sú fakt skvostné!

Výstavisko Holešovice

Zase raz som vás zahltila pražskými tipmi a tak je to na dnes všetko. Nabudúce sa pozriemena ďalšie skvelé miesta! (ak nemáte dosť hipsterstva, iba podotýkam, že Holešovice majú tiež niečo do seba, napríklad úžasné farmárske trhy na Tržnici Holešovice alebo ich hipsterskú lokalitu Vnitroblock kde okrem iného predávajú fakt vymakané tenisky).

Hipsterčina v Holešoviciach

**Bonusy na záver**

Ak stále nemáte dosť, zájdite do DOX, centra súčasného umenia, ktoré je kúsok odtiaľ. Ak chcete vidieť, ako dopadlo moje pestovanie, tu máte fotku, čo z jedného terária od Pokojovie už všetko vzišlo.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page