top of page

Praha, časť tretia: Na Vltave, pri Vltave, nad Vltavou

Vltava je jednou z dominánt Prahy. To vie síce každý, ale aj tak ju veľakrát turisti prechádzajú bez povšimnutia, alebo maximálne keď sa tlačia cez Karlov most smerom na Hradčany a ujedajú po ceste nejaký šialený trdelník so zmrzlinou a nutellou (trdelník je zo Skalice a nie z Prahy!!). To ale ako správni objavitelia Prahy neurobíme, a preto vám dnes dám tipy ako sa Vltavy doslova nabažiť - a to aj plavením sa po nej, aj sedením pri nej, aj dívaním sa na ňu zvrchu.

Výhľad na Vltavu z Mostu Legií

Začneme teda na Národní Tříde, ktorá je zároveň dobrým orientačným bodom pre všetko, čo sa okolo Vltavy nachádza. Aby sme si to osladili, odporúčam vám neobísť naprázdno okolo zmrzlinového salónu Creme De La Creme, ktorý je vyhlásený za najlepšiu zmrzlinu v Prahe. Moje osobné tipy sú mangový sorbet, slaný karamel a rakytníkový sorbet. A jeden ešte špeciálnejší tip je, že si v zmrzlinárni určite vypýtajte malú zmrzlinu do kornúta, pretože malá porcia tu znamená "porcia XXL", a zároveň malá porcia zahŕňa dve rôzne príchute, takže zmrzliny naozaj nebudete mať málo.

Rakytníková zmrzlina a takzvaná malá porcia :)

Ak sa vám nechce čakať vo veľkej rade na Národnej, stačí vám ponoriť sa do okolitých uličiek a nájdete tam druhú pobočku Creme De La Creme na Husovej ulici, ktorá je kúsok od krásnej knižnice Klementínum a zároveň tam nájdete výborné posedenie (zadarmo) na mestských stoličkách pri radnici.

Čomu sa treba radšej vyhnúť?

Na Národní Tříde sú však aj podniky, ktoré sú skôr lapačmi turistov a naivných instagramerov. Nechcem nikomu škodiť, ale určite vám odporúčam sa tu okrem zmrzliny moc nezastavovať, pretože farebné knedlíky v podniku Knedlín alebo Kaviareň Slávia môžu vyzerať na prvý pohľad lákavo, ale určite v Prahe nájdete miesta, ktoré sú o 100 percent lepšie a krajšie. Už keď sme pri tom, vedľa Kaviarne Slávia je ďalšia na oko krásna kaviareň a bistro SmetanaQ, ktorá je na instagrame veľmi populárna. Ja som tam už viackrát zašla, aby som im dala šancu, ale porcie sú malé, akurát tak na peknú fotku, a ich káva chutí ako čistá voda z mliekom. Bohužiaľ, je to sklamanie. A pritom by to mohol byť dokonalý podnik s výhľadom na hrad.

cesta smerom na Slovanský ostrov, kde požičiavajú šlapadlá

Kde si napraviť chuť?

Čo vás ale nesklame je dizajnový obchod deelive hneď vedľa kaviarne SmetanaQ, do ktorého určite nakuknite. Ďalší super obchod v tomto štýle je CZECHDESIGN Shop na Myslíkovej ulici, ktorá nie je odtiaľ ďaleko.

Krásny obchod CZECHDESIGN

Ak chcete kávu na úrovni, cez Most Legií pri Národnom Divadle si skočte do Cafe Louvre, kde vám naozaj za vaše peniaze dajú luxus a tradíciu. Keď už budete po tomto moste kráčať, určite zbehnite na Strelecký ostrov, ktorý je podľa mňa jedno z najkrajších miest v okolí. Je tam krásny park, ktorý je úžasný aj na posedenie s rannou kávou, aj na večerné stretnutie s kamarátmi. Je tam tieň a máte odtiaľ pekný výhľad na centrum Prahy. Ak máte radi kokos, nájdete na ostrove krásnu vonkajšiu kaviareň Cocovan, kde robia z kokosu snáď všetko. Večer sa všade zasvietia svetielka a je to tam naozaj romantika. Zároveň je strelecký ostrov aj krásne miesto na piknik, takže sa tu môžete zabaviť a oddýchnuť si od ľudí a ulíc pomerne dlho, aj keď je to relatívne malý ostrov.

Cocovan na Streleckom Ostrove

Pri Vltave

Keď prejdete mostom, ocitnete sa na krásnej strane mesta, ktoré sa volá Újezd a Malá Strana. Na újezde je lanovka (alebo skôr vláčik), ktorý lenivých ľudí vyvezie až hore na Petrín. Na lanovku vám platí obyčajný lístok MHD, takže ak chcete zo svojho denného lístku vyťažiť maximum, rozhodne sa lanovkou odvezte. Oproti lanovke je ďalšia úžasná zmrzlina Angelato, ktorá je takisto v Prahe vyhlásená za vynikajúcu. Nepomýľte sa ako ja a nehľadajte na mape namiesto Angelato zmrzlinu Amorino, pretože vraj Amorino partí skôr k lapačom turistov. Na Malej Strane potom určite zájdite na Kampu, kde bývajú super výstavy.

Zmrzlinu máme už vyjasnenú, takže sa môžeme kúsok presunúť. Na Újezde totiž nájdete aj skvelé obchody - jeden je Potten & Pannen s dizajnovým vybavením do kuchyne a domácnosti, a druhý je obchod Hunter we love dogs, ktorý je luxusný butik pre vašich domácich miláčikov. Oproti cez ulicu je výborná mexická reštaurácia Cantina, kde sa dá vyslovene prejesť burít a fajitas a nachosu a všetkého mexického. Pozor, ako jeden z mála podnikov, táto reštaurácia neberie karty ale iba hotovosť, čo je jej jediná nevýhoda.

Praha z Vyšehradu

Nad Vltavou

Po Újezde môžeme pomaly stúpať hore cez Petrínske Sady až k Pražskému Hradu, kde je okrem turistického Starbucksu jeden naozaj veľký skvost, ktorý sa volá Kuchyň na hrade. Je to krásna česká reštaurácia, ktorá láka na hrad Čechov a nie iba turistov. Samozrejme, jedia tu aj turisti, ale určite nie v obrovskom množstve, pretože reštaurácia na seba príliš neupozorňuje a nie je našťastie ovešaná plagátmi, na ktorých ponúka typické turistické jedlá a nemieša pizzu s kebabom a sviečkovou na jednom menu.

Kuchyň nájdete podľa tohto plagátu :)

Kuchyň je najlepšie navštíviť hlavne v lete, pretože má krásnu terasu a je odtiaľ krásny výhľad na celú Prahu. Odporúčam vám rezervovať si preto stôl na terase. Bojujte oň, pretože sa to naozaj oplatí (do reštaurácie si môžete buď zavolať, alebo si ju rezervovať online na ich webe).

Predkoronová Kuchyň na Hrade

Pred koronou v reštaurácii fungoval koncept "all you can eat", a teda ak ste si zaplatili okolo 500kč, tak ste mohli jesť do prasknutia. Čašník vás po usadení za stolom pozval “do kuchyne”, kde ste si mohli pozrieť, čo všetko v ten deň kuchári navarili a podľa toho ste sa rozhodli, čo si dáte. Zároveň ste si teda mohli dať neobmedzené množstvo jedla.

Po korone reštaurácia dosť utrpela, pretože na hrad nechodilo dosť hostí a hrozil im krach, ale nakoniec sa vrátili na scénu a varia stále rovnako úžasné jedlo. Už vás síce nepozvú do kuchyne a ponúkajú klasické porcie jedla namiesto konceptu all you can eat, ale stále to stojí za to. Ja odporúčam dať si určite paštétu s chlebom ako predjedlo a čapované tankové pivo. Jedlá sú výborné všetky, takže ochutnajte na čo máte chuť.

Pokoronová Kuchyň na Hrade

Ak sa vám nechce míňať peniaze, nemusíte si do Kuchyne robiť rezerváciu na večeru, ale keď budete v okolí hradu, jednoducho sa tu zastavte na pivo a poseďte si na ich terase. Takisto to stojí za to!

Výhľad z Kuchyne na Prahu (terasa má viac poschodí, takže kľudne zbehnite aj dole na trávu)

Z Kuchyne sa zase môžete vydať smerom dole na Malú Stranu a to buď cez Petrín alebo cez mesto. Je na vás čo vás zláka. Ja to rada robím ako okruh, že napríklad do Kuchyne idem cez Karlov Most a staré mesto, a naspať sa vraciam cez Petrín a most Legií.

Schody smerom na Hrad sú dlhé a úmorné, ale keď to potom zakotvíte v Kuchyni, stojí to učtite za to :)

Na Vltave

Pri Vltave ešte ostaneme, pretože ako som už povedala, okolo Vtlavy je nekonečné množstvo aktivít a zastávok. Popri rieke vedie Náplavka, kde je pešia a bicyklová zóna a jednoducho krásne prostredie na prechádzku a posedenie. V sobotu doobeda tu tiež bývajú trhy s ovocím a zeleninou, ktoré sú plné Pražákov a vy si môžete pripadať ako jeden z nich. Stačí si zobrať na nákup českú síťovku a môžete vyraziť!

Večer je na Náplavke živo a je tu veľké množstvo barov v ktorých si môžete posedeť. Určite odporúčam!

Ak sa nechcete na Vltavu iba pozerať, ale chcete s ňou doslova splynúť, potom musíte vyskúšať šlapadlá alebo pramice, ktoré si môžete požičať na Slovanskom ostrove. Požičovní je tam viacero a lode pre max 4 osoby sú od 200-400kč na hodinu. Možno vám táto atrakcia znie trochu príliš turisticky ale je jednoducho úžasná. Nikdy neuvidíte Prahu takú peknú ako z malej loďky na Vltave.

Pramica je vraj tradičnejšia ako šlapadlo, takže ak chcete naozajstný zážitok, požičajte si túto modrú a budete ako vo filme Ako utopiť doktora Mráčka

Keď budete pokračovať po nábreží smerom k Vyšehradu, odporúčam vám zastaviť sa vo Vinárni na Brehu Rhony, ktorá má krásne vonkajšie aj vnútorné posedenie s výborným francúzskym vínom (fľaša okolo 400kč) a vodou zadarmo :)

Krásna vináreň, ktorá je trochu skrytá, ale keď ju objavíte, už neodídete

Ak máte radi víno, je v Prahe ešte jedna krásna vináreň Bokovka, ktorú sa vám oplatí navštíviť skôr v zimnejších mesiacoch, pretože v lete rozhodne vyhráva Na Brehu Rhony. Vedľa máte hneď ďalšiu dobrú zmrzlinu Puro Gelato, ale bohužiaľ to tam nepreháňajú s veľkosťami porcií, čo je podľa mňa smutné. Zmrzliny by malo byť vždy dosť.

Vyšehrad (miesto, ktoré je veľmi dôležité v českom seriáli Neviditelní - ak ste ho nevideli, neváhajde, je fakt úžasný! A tisíckrát lepší ako to čo predvádza Netflix)

Keď prejdete cez Vyšehradský železničný most na druhú stranu Vltavy, ocitnete sa na Smíchove. Tam vám večer odporúčam zájsť do Manifesto Market, čo je veľmi ťažko opísateľný koncept, ale je to jednoducho miesto, kde je veľa rôznych barov a bistier na jednom mieste, hrá tam hudba, objednávať si môžete z viacerých podnikov naraz a občas tam natrafíte aj na nejakú tú pražskú smotánku. Celkovo je to krásne miesto po dizajnovej stránke ale jedlo a pitie je tam trochu predražené. Druhý Manifesto Market nájdete aj v Karlíne, o ktorom som napísala celý samostatný článok.

Čo sa vám ale na Smíchove naozaj oplatí je reštaurácia The Italians - Wine & Food. Je to totiž reštaurácia spojená s obchodom s talianskymi delikatesami a cukrárňou. Môžete sa tam preto nielen najesť ale aj nakúpiť talianske potraviny v krásnom prostredí. Toto miesto jednoducho stojí za to!

Cintorín na Vyšehrade

Keď sa po železničnom moste vrátite zase naspäť, určite nevynechajte prechádzku na Vyšehrad. Je tam kľud, krásny výhľad na Prahu a asi najkrajší cintorín, na akom som kedy bola. Viem, ospevovať cintorín je možno trochu bizarné, ale nájdete tam napríklad pomník Milady Horákovej, ale aj Smetanu a Karla Hynka Máchu. Je to pokojné krásne miesto so starými stromami, takže ak nemáte voči cintorínom vyslovenú zášť, nakuknite tam!

Cesta na Vyšehrad

Z Vyšehradu sa dá zísť dole rôznymi stranami, a keď zídete smerom k parku Folimanka, môžete prejsť až k Emauzskému Opatství.

Emauzské Opatství - keď prejdete bránou na fotke a dáte sa doprava, natrafíte na CAMP

Pri Opatství sa nachádza nádherné centrum CAMP (Centrum architektury a městského plánování Prahy), čo je budova, kde je krásna kaviareň a študovňa, konajú sa tam rôzne diskusie, filmové večery a zároveň je tam krásne kníhkupectvo PageFive, kde sa špecializujú na knihy o umení, architektúre a dizajne. Všetky knihy si môžete bez strachu prelistovať, na rozdiel od mnohých iných kníhkupectiev, kde sú práve tieto veľké obrázkové knihy často zabalené a nemáte k nim žiadny prístup.

CAMP- kino, kníkhipectvo, kaviareň, študovňa, všehochuť

Myslím, že som vás v tomto článku naozaj zahltila informáciami, ale ako hovorím na Vltave, pri Vltave a nad Vltavou je stále čo objavovať!

*** Bonus ***

Ak máte radi tenis a chcete si zahrať v krásnej lokalite, na Vyšehrade nájdete tento poklad:

...kurt stojí 200kč na hodinu

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page